7 Nisan 2009 Salı

Deli Gücük Söyleşisi


Levent Bey kalabalik bir kadro ile olusturdunuz “Deli Gucuk - Osmanli Tasrasinda Dehset Hikâyeleri” albumunu. İsimler bir iki kisi disinda Tam Macera’da kurulan yazar-çizer ekibi. Deli Gucuk zaten Tam Macera’nin kahramani… Nasil olustu Deli Gucuk album fikri? Ekip nasil bir araya geldi?

- Turkiye’de belli bir ture yogunlasmis bir çizgi roman uretimi var. Eger onun disindaysaniz deyim yerindeyse “akacak mecra bulamiyorsunuz”. Ureticiler çok yalniz kaliyorlar ve giderek çizgi romandan uzaklasiyorlar. Bu beni oldum olasi uzer... Satislar sinirli ve dolayisiyla maddi gelir yok denecek kadar az olunca pek çok yetenekli arkadas baska alanlara kayiyorlar. En azindan senede bir album çikartabilirsek ureticilerin heyecanlanacaklarini, mutlu olabileceklerini biliyordum. Çizer ve yazar arkadaslarla konusarak boylesi bir album için çalismaya basladik. Deli Gucuk’un çizilmis hikâyeleri, bir çikis noktasi olarak elde bir birikim vardi. Onun uzerine bir seyler koyduk

Peki, tanimayanlar için Deli Gucuk kim? Onun hikâyesi ne?

- Deli Gucuk, ismini bir Anadolu masalindan alan, ocu ile evliya arasi bir mit aslina bakarsaniz. Kargalariyla dolasan, pek de konusmayan biri. Herkes bir Deli Gucuk hikâyesi anlatiyor. Albumde farkli Deli Gucuk hikâyeleri goreceksiniz.

Editor olarak, uç yazar ve sekiz çizerle nasil çalistiniz? Nasil ortak bir dil olusturdunuz?

- Once hikâye ve senaryo sureci gelisti. Çizerlere uygun olan hikâyeleri seçerek, uretim surecinde birebir çalistik. Çizerlerden sadakat de bekledik onlara ozgun yorumlar yapabilmelerine de olanak tanidik. Ben bu uretim surecinin sagaltici bir deneyim olarak dusunuyorum. İnsanlar urettikçe kendilerini gelistirir ve ogrenirler. Saniyorum Deli Gucuk yazmak ve çizmek herkese iyi geldi. Mutlu oldular. Birlikte çalistikça kolektif uyumun arttigina da inaniyorum. İleride hemen herkes geriye donup bugunlere baktiginda albumu mutlulukla hatirlayacaktir.

Albumden ilk olarak Melike Acar’in çizdigi L-Manyak’da “Sesler” yayinlandi. Okur için ilk gosterim gibi bir sey oldu ama oykude Deli Gucuk yoktu. Tam Macera’da kargalarla dolasan adama alisik olan bizler için farkli bir hikâyeydi. Sadece Deli Gucuk maceralari olmadigini ogrenmis olduk albumde. Diger hikâyeler nasil olustu?

- Baslangiçta Deli Gucuk disinda farkli korku hikâyelerine yer vermeyi dusunmustuk. Sonra vazgeçtik. Melike bir istisna oldu aslina bakarsaniz. Melike’nin çizdigi Sesler, vakt-i zamaninda Tam Macera için dusundugumuz bir serinin ilk hikâyesiydi, diger hikayeleri de çizmek istiyordu Melike ama LeMan’dan ayrildi. Orada çalisirken Sesler’i bitirmisti, dergide kullanmayi istedi. Diger hikâyeler uç ayri yazarin kaleminden çikti. Her yazilan oykuyu tartistik, epeyce senaryo yazildi. Albumde yer almayan tamamlanmis çizgi romanlar da var, henuz çizilmemis senaryolar da…Deli Gucuk hikayelerinin merkezinde her zaman bir kahraman olarak Deli Gucuk yok zaten, bazen geçip giden bazen kenarda duran birisi olabiliyor. Her sey onun disinda gelisip bitebiliyor.

Turk okuru, her bir karesi tabire caizse “resmi al, duvara as” seklinde tanimlanabilecek çalismalara aliskin degil. Album, kisa oykulerden olusuyor ama çok ugrasildigi belli. Ne kadar zaman aldi albumun olusmasi?

- Evet, iyi sahneler ve iyi tasarlanmis sayfalar var. Bir deneyim olarak sunu aktarabilirim: Kisa hikâyeler, çizerleri korkutmuyor. Sayfa sayisi arttiginda ise isin tamamlanma sureci uzuyor. Profesyonel bir ciddiyetle yapilmasina karsin yapilan is bir gonul isi. Yetistirme telasiyla yapilmadi hiç bir hikâye ornegin. Surekli çalisildi ama bir buçuk yilda bitti diyebilirim.

Genelde “çizer hikâyeleri”ne alisik Turk çizgi romanina, yazar ve çizerinin ayri oldugu çizgi romanlarla Tam Macera sayesinde yeni bir ufuk açildi. Hatta ayni kahramanin farkli oykulerini, farkli yazarlar yazip, farkli çizerler çiziyor. Bu degisiklik yeni okurlar çekmek için yeterli olacak mi?

- Yeni okurlar çeker mi bilmiyorum ama emek veren insanlarin takdir edilmelerini, yeni isler yapacak heyecanin olusturulmasini dilerim. Turkiye’de yilda 200 bin civarinda çizgi roman satiliyor. Bunun tamami yabanci yayin... Bu çizgi romanlarin çogu hem çok ucuza mal ediliyorlar hem de okur açisindan kaliteliler. Rekabeti guçlestiriyor bu… Deli Gucuk, Osmanli Tasrasindan Dehset ve Korku Hikâyeleri albumuyle ilginç bir sey gerçeklesti. Yazarlar ve çizerler bir araya geldiler, ayni kahramanin seruvenlerinden olusan bir album olusturdular. Geçmise bakarsaniz, bunun bir benzeri yok Turkiye’de, ustelik kolektif uyumun kulfetli oldugu bir ulkede yasiyoruz. Nitelikli bir album yaptigimizi dusunuyorum. Dilerim ureticileri istahlandiririz, yeni insanlari çizgi roman uretmeye tesvik ederiz. Daha iyisini yapmak için yola çikarlar.

Tam da ekonominin ‘kriz’ çigliklari attigi bir noktadayiz. Boyle bir donemde, bu kitabi basmasi için yayinevini nasil ikna ettiniz?

- Yayinciliktaki en onemli sorun dagitim ve dagitimdan gelen paranin geri donusu. Kriz, hemen herkesi korkutuyor. Dogrusu, çizgi roman isini de her yayinci bilmiyor. Çizgi romanin satildigi yerler degisti, belli olçulerde farklilasti. İsim vermeden anlatayim, her yayinevi ile konusmadik. Bizim istedigimiz buyuk bir yayinevi vardi, onlar çizgi roman isinden uzak durmak istediklerini, kendi okurlarinin çizgi romana yeterli ilgiyi gostermediklerini soylediler. Ayni donemde çalismalarimizi nette goren, biri de çizgi roman yayinlayan iki yayinevinden teklif aldik. Bizim istedigimiz yayinevi olmayinca onlarla da gorusmedik. Tam Macera’yi çikartan Kamra’dan, kendimiz yayinlamaya karar verdik. Madem bir delilik yaptik, sonuna kadar gidelim diye dusunduk.

Ayni ekiple yeni çizgi roman çalismalariniz, albumleriniz olacak diyebilir miyiz peki?

- Hiç supheniz olmasin, ustelik iyimserligimizi ve ozverimizi paylasmak isteyen baska arkadaslar da katilacaktir bize… Daha kalabalik kadrolu isler için de soz verebilirim hatta…

Golge e-Dergi olarak bize zaman ayirdiginiz için tesekkur ederiz.
- Ben de kolayliklar dilerim hepinize…

Golge Dergi, 19.Sayıdan...arkadasimiz Levent Cantek ile Deli Gucuk hakkinda yapilan soylesi...
link

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...